Pierogi z makiem

Sposób przygotowania:

  1. Mąki mieszamy, zalewamy wrzącą wodą, zakrywamy szczelnie, odstawiamy na 20 minut.
  2. Po 20 minutach dodajemy olej oraz sok z cytryny, sól. Mieszamy wszystko mikserem, aż zrobią się grudki, wówczas szybko zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub owijamy folią spożywczą.
  3. Suszone śliwki siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki) mieszamy z makiem, dodajemy cynamon, sok z cytryny oraz syrop z agawy. Mieszamy.
  4. Dość duży garnek napełniamy wodą i wstawiamy na gaz, aby się zagotowała. Wodę solimy oraz dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu pierogi się nie będą zlepiać.
  5. Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze cząstki. Możecie rozwałkować je i wykrajać szklanką kółka ale możecie również podzielić ciasto na kuleczki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich rozcisnąć szklanką.
  6. Na środek kółeczek kładziemy łyżeczką nadzienie, zlepiamy szczelnie boki. Pierogi kładziemy na talerzu obsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nieobeschły.
  7. Pierogi gotujemy partiami. Wrzucamy do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch gotujemy około 2 - 3 minut. Przed wyjęciem wszystkich sprawdźcie na jednym pierogu czy są miękkie. Czas gotowania zależy od grubości ciasta.
  8. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu, każdą warstwę pierogów skrapiamy oliwą, nie będą się zlepiać.
  9. Morele wraz z pomarańczami wkładamy do rondelka i gotujemy. Zostawiamy kilka cząstek pomarańczy do dekoracji. Gotujemy sos około 10 minut. Zdejmujemy z gazu i blendujemy masę, po wymieszaniu dodajemy mleko kokosowe i ponownie 2 minuty gotujemy, aż do połączenia składników.
  10. Tak przygotowanym sosem polewamy pierogi.

Smacznego!
Więcej na www.garamipolapkach.com

gpl_xs_logo-desen-1

Naszych produktów szukaj m. in. w:

Dołącz do nas na Facebooku

Konkursy, nowości, eventy - chcesz być na bieżąco?
Wpisz swój e-mail.

Zapisz się na newsletter!

Przejdź do strony