Pieczone warzywa na rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Buraka dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, bez obierania, zawiń go w folię aluminiową i piecz około 60 min w temperaturze 190-200 stopni C.
  2. Po około pół godzinie pieczenia, na blaszkę obok buraka, na papierze do pieczenia ułóż dynię: oczyszczoną z pestek, pokrojoną na plastry o grubości ok. 2 -3 cm, posmarowane z każdej strony oliwą z oliwek – możesz je także delikatnie posypać solą i pieprzem.
  3. Pod koniec czasu pieczenia sprawdzaj widelcem, czy warzywa są miękkie – dynia może upiec się szybciej niż burak. Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, buraka odwiń z folii, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Dynię ostudź i odkrój skórkę. Tip: dynia odmiany hokkaido może być po upieczeniu jedzona razem ze skórką, ponieważ jej skóra po upieczeniu staje się miękka!
  4. Przygotuj dressing: W oddzielnej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu, dla zaostrzenia smaku możesz dodać roztarty ząbek czosnku.
  5. W dużej misce ułóż rukolę – wcześniej przepłukaną, odsączoną i osuszoną, ułóż na niej pokrojone warzywa. Przed podaniem posyp całość mixem ziaren do sałatek Bakal fit for you. Wszystko polej przygotowanym dressingiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tip: do tej sałatki znakomicie pasuje ser kozi lub ser feta – pokrusz go na wierzch sałaty.

Naszych produktów szukaj m. in. w:

Dołącz do nas na Facebooku

Konkursy, nowości, eventy - chcesz być na bieżąco?
Wpisz swój e-mail.

Zapisz się na newsletter!

Przejdź do strony