Ryż basmati z morelami i rodzynkami

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp ryż i zalej wodą, aby całość została pokryta. Mieszaj, lub wyciskaj rękami, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Odcedź ryż przez sitko i spłucz wodą. Czynność powtarzaj kilka razy aż woda będzie mniej mętna.
  2. Rozpuść masło w garnku, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zmięknie. Dodaj kminek, kurkumę, cynamon oraz drobno posiekany czosnek, wymieszaj i gotuj przez chwilę
  3. Do garnka dodaj ryż i gotuj, cały czas mieszając przez około 3 minuty. Dodaj wodę, sól, pieprz i gotuj do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje, około 15-18 minut
  4. Przełóż ciepły ryż na talerz i na wierzch wyłóż całe morele oraz posyp rodzynkami

Naszych produktów szukaj m. in. w:

Dołącz do nas na Facebooku

Konkursy, nowości, eventy - chcesz być na bieżąco?
Wpisz swój e-mail.

Zapisz się na newsletter!

Przejdź do strony