Przygotowanie:
Biszkopt: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić w suchej i czystej misie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować. Wlewać żółtka- jedno po drugim nieustannie ubijając. Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do dużej płaskiej blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 30×35 cm). Rozprowadzić ciasto po całej powierzchni i wyrównać. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do delikatnego zezłocenia i wyrośnięcia. Od razu wyjąć, położyć papierem do góry na ściereczce oprószonej cukrem pudrem. Zdjąć papier i zwinąć (wraz ze ściereczką) w roladę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie makowe: Orzechy włoskie posiekać, figi drobno pokroić. 500 ml mleka (resztę odstawić na bok), masło, cukier i miód umieścić w garnku, podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem wsypać mielony mak. Gotować 3 minutki mieszając. Następnie dodać wszystkie bakalie (figi, orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i płatki migdałowe), wlać ekstrakt migdałowy oraz zawiesinę przygotowaną z reszty mleka (100 ml), jajka oraz mąki ziemniaczanej. Nieustannie mieszając podgrzewać do zagotowania i wyraźnego zgęstnienia masy (potrwa to kilka minut). Zdjąć z palnika, wsypać łyżkę mąki kokosowej, odstawić do przestudzenia.