Jej smak ani trochę nie odstaje od tradycyjnego deseru a wygląd broni się sam !
Składniki na krem
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki daktyli Bakal Soft
- 1 puszka mleczka kokosowego
- woda
Składniki na ciasto
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
- 50 g ksylitolu
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
Składniki do dekoracji
- świeże maliny, jeżyny lub inne owoce,
- orzechy laskowe Bakal Naturalnie
Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę, ksylitol i kakao i dodajemy masło oraz żółtko. Zagniatamy kruche ciasto aż do jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 1 godz.
2. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Przenosimy na formę o średnicy 22 cm i nakłuwamy je widelcem. Aby zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia – kładziemy na nie folię aluminiową, na której rozprowadzamy suchy groch. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
3. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 2,5 razy większej objętości wody, aż cały płyn zostanie wchłonięty (a kasza będzie miękka).
4. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Do blendera przekładamy mleczko kokosowe, daktyle oraz przestudzoną kaszę. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
5. Przekładamy krem na upieczony spód, dekorujemy świeżymi owocami i orzechami i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.
Smacznego!