Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki zawinięte w węzełki z nadzieniem z suszonych daktyli Soft oraz orzechów.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarna Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki zawinięte w węzełki z nadzieniem z suszonych daktyli Soft oraz orzechów.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarna Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Składniki: (na 12 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie daktylowe:
Dodatkowo:
Kruszonka orzechowa:
Lukier:
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wlać 50 ml mleka i wsypać 30 g mąki. Ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Nadzienie daktylowe:
Wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.
Kruszonka orzechowa:
Wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Formowanie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Lukier:
Składniki wymieszać w misce, gęstym lukrem polać drożdżówki.
Rady:
Smacznego!