Eklery z kremem fistaszkowym
Ilość porcji 6
Składniki:
Beza:
175 g białka ( białko z ok. 5 jaj)
250 g drobnego cukru
płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
płaska łyżeczka soku z cytryny
Krem:
250 g mascarpone
2 łyżki schłodzonego masła orzechowego
150 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru ( wg. uznania)
50 g drobno posiekanych orzechów ziemnych Bakal
Dodatkowo:
30 g mlecznej czekolady
lyzka posiekanych orzechów ziemnych Bakal
2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
1. Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Pod koniec ubijania dodaj skrobię i sok – zmiksuj do połączenia. Beze wyłóż na papier do pieczenia na kształt eklerów. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni termoobieg , od razu zmniejsz do 120 i po ok 2 minutach ponownie zmniejsz do 70 stopni i susz bezy przez 120-140 minut.
2. Mascarpone zmiksuj z cukrem i masłem orzechowym. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj ją do kremu – delikatnie wymieszaj.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zrób na 6 bezach wzorki i posyp orzeszkami.
4. Krem wyłóż na bezy. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij w krem konfiturę i przykryj bezą z czekoladą i orzeszkami.