Pyszny i szybki w przygotowaniu deser, który łączy orzechy oraz migdały z pyszną białą czekoladą.
Aby zmniejszyć zawartość cukru, można użyć czekolady gorzkiej.
Składniki:
-1 szklanka migdałów Bakal Naturalnie
-1 szklanka orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
-1 tabliczka czekolady – dowolny smak
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do malaksera i miksować aż powstanie gładka masa o konsystencji masła orzechowego.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wlać do garnka tyle wody aby zakryło się całe dno. Na garnku umieścić miskę (miska nie może dotykać wody) do miski wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić.
Do sylikonowych foremek do babeczek wlać łyżeczkę czekolady i wysmarować boki na wysokość ok. 1 cm.
Wstawić do lodówki aż czekolada zastygnie. Do zastygniętych kubeczków wlać po łyżeczce masła orzechowego i na to umieścić po łyżeczce rozpuszczonej czekolady. Ponownie wsadzić do lodówki do zastygnięcia.