PTYSIE FERRERO
Ciasto parzone:
⁃ 125 ml wody
⁃ 60 g masła
⁃ 1/2 szklanki mąki tortowej o pojemności 250 ml
⁃ szczypta soli
⁃ 2 duże jajka L
Krem ferrero:
⁃ 3 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego
⁃ 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Bakal
Krem czekoladowy:
500 g mascarpone
140 g mlecznej czekolady
40 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego
łyżka posiekanych orzechów @ Bakal
świeże maliny
3 łyżki konfitury malinowej
50 g mlecznej czekolady
1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp makę i mieszaj energicznie aż ciasto się zaparzy i zacznie odchodzić id ścianek garnka. Ciasto wystudź. Dodaj jajka i zmiksuj na gładkie ciasto. Wyłóż porcje ciasta na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Wstaw formę do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz Ok 30 minut w 180 stopniach. Jeśli ptysie się szybko robią brązowe to zmniejsz temperaturę i wydluz czas pieczenia. Zbyt krótko pieczone zrobią się miękkie. Jeszcze gorące przekrój ostrożnie nożem i wystudź.
2. Orzechy wstaw do piekarnika na Ok 10-15 minut i wystudzone obierz ze skórki, drobno posiekaj a następnie wymieszaj z kremem czekoladowo – orzechowym. Wyłóż na spód ptysi.
3. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź.
4. Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z letnią czekoladą i schłodzonym kremem czekoladowo – orzechowym. Wyłóż na ptysie.
5. Do środka ptysi wyłóż konfiturę i maliny.
6. Górę ptysi polej roztopioną czekoladą , posyp orzechami @bakal, nałóż na ptysie.