Przepis na świąteczny morelowy sernik z pysznym, puszystym cynamonowym musem.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarną Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Przepis na świąteczny morelowy sernik z pysznym, puszystym cynamonowym musem.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarną Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Składniki: (na formę o średnicy 24 cm)
Spód:
Masa serowo-morelowa:
Mus cynamonowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka. Wymieszać ze stopionym masłem i cynamonem. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę dobrze docisnąć, następnie schować do lodówki na 30 minut. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowo-morelowa:
Jajka i twaróg wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, by podczas łączenia składniki miały temperaturę pokojową. Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, wrzucić posiekane białe czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia. Morele, twaróg, jajka i stopione masło zblendować na gładko, następnie przetrzeć przez sito pozbywając się ewentualnych cząstek moreli. Wmieszać mieszankę śmietanowo-czekoladową, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość połączyć przy pomocy szpatułki lub krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serowo-morelową wylać na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 60 minut, aż masa serowa się zetnie. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce całą noc (nie oddzielać od rantów tortownicy).
Mus cynamonowy:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na bok do napęcznienia. Mleko i 100 ml śmietanki kremówki zagotować z cynamonem. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać połowę gorącej mieszanki mlecznej, następnie całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać (mieszając) do osiągnięcia temperatury ok. 85 st.C (nie doprowadzając do zagotowania). Gorącą mieszanką cynamonową zalać w misce posiekane białe czekolady i napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Resztę śmietanki kremówki (250 g, koniecznie schłodzonej) ubić na sztywno, w trzech turach dodawać do musu cynamonowo-czekoladowego. Masę wylać na zimny sernik. Ciasto ponownie umieścić w lodówce, najlepiej na kilka godzin, aż mus cynamonowy stężeje.
Sernik udekorować podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz suszonymi morelami.
Smacznego!