Przepis na domowy chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami Soft.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarną Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Przepis na domowy chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami Soft.
Przepis stworzony przy współpracy z blogerką kulinarną Justyną Dragan, autorką książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”
Składniki: (na jeden bochenek)
Dokarmienie zakwasu:
Ciasto:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Dokarmienie zakwasu:
Uśpiony zakwas z lodówki wymieszać z wodą i mąkami w wysokim przeźroczystym naczyniu. Nakryć folią spożywczą, ponakłuwać i pozostawić, aż zakwas co najmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Czas będzie się różnić w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu i mocy Waszego zakwasu. U mnie trwało to około 6 godzin.
Ciasto:
Odważyć 160 g dokarmionego aktywnego zakwasu. Pozostałe 40 g schować ponownie do lodówki- posłuży do kolejnego pieczenia chleba. Odważony zakwas wymieszać z wodą i syropem trzcinowym, następnie dodać wszystkie mąki, ziarna, przyprawy i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Całość dokładnie wymieszać dłonią (ciasto będzie klejące i gęste). Umyć dłonie i wilgotnymi przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 10×20 cm (lub nieco większej) wysmarowanej masłem/oliwą i dokładnie obsypanej mąką pełnoziarnistą. Wierzch wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką, posypać dodatkowym nieprażonym słonecznikiem (2 łyżki). Keksówkę z ciastem pozostawić do wyrastania na kilka godzin, aż chleb urośnie po same brzegi formy (potrwa to 6-10 godzin, w zależności od temperatury i mocy zakwasu).
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 45 minut do mocnego zarumienienia. Pierwsze 20 minut należy piec w zaparowanym piekarniku, umieszczając obok chleba, np. blaszkę z gorącą wodą. Gdyby chleb w końcowej fazie pieczenia za mocno się przypiekał, można na ostatnie 10 minut nakryć keksówkę kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu od razu ostrożnie wyjąć chleb z formy i przenieść na kratkę w celu odparowania. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!