Nadzienie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać szpinak i dusić przez kilka minut do zmięknięcia i odparowania nadmiaru wody. Zdjąć z palnika, wmieszać posiekane orzechy włoskie (odrobinę zostawić do posypania tarty). Wystudzić. Jajka, śmietankę i mleko roztrzepać w misce, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na podpieczony, jeszcze ciepły, spód wysypać połowę startego sera żółtego, na to wyłożyć boczek ze szpinakiem i orzechami. Całość zalać zalewą śmietankową, posypać resztą startego sera, pozostałymi orzechami, a na górę umieścić 6 połówek jajek ugotowanych na półtwardo. Piec w 180 st.C przez 25-30 minut. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu posypując posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!