Szybkie w przygotowaniu, a do tego bez pieczenia, pyszne kokosowe ciasto na spodzie z daktyli oraz płatków owsianych, oblane gorzką czekoladą.
Składniki:
Spód:
– 200 g daktyli Bakal Soft
– 200 g płatków owsianych,
– 2 łyżki płynnego miodu.
Warstwa kokosowa:
– 200 g wiórek kokosowych Bakal,
– 150 ml mleczka kokosowego z puszki,
– 1 łyżka płynnego miodu,
Dodatkowo:
– 100 g czekolady 70%.
– pół szklanki migdałów Bakal Naturalnie
Blaszkę do pieczenia (22 x 28 cm) wyłożyć papierem.
Zmiksować wszystkie składniki na spód i wyłożyć do wcześniej przygotowanej blaszki. Dokładnie docisnąć do ścianek i wyrównać powierzchnię.
Wiórki, mleko i miód dokładnie połączyć łyżką w misce i równo wyłożyć na daktylowo-owsiany spód. Migdały powciskać w masę kokosową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wlać do garnka tyle wody aby zakryło się całe dno. Na garnku umieścić miskę (miska nie może dotykać wody) do miski wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić. Następnie na wierzch masy kokosowej wylać rozpuszczoną czekoladę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.